İlaç Yazdırmak İçin Randevu Almak Gerekir mi?

ilaç

Muayene oldup, düzenli olarak ilaç tedavisi olan kişilerin aklında olan en temel sorulardan birisi de budur: ilaç yazdırmak için randevu almak gerekiyor mu? Aşağıda bu konu ile ilgili yanıtlar verilmiştir.

İLAÇ YAZDIRMAK İÇİN RANDEVU GEREKLİ Mİ

Hastaneye gittiniz, muayene oldunuz ve de doktor tarafından size ilaç yazıldı, sonrasında ilaç bitti yeniden ilaç almak gerekirse, eczaneden ya SGK katkısı olmadan, orijinal fiyatı ile almanız gerekecek ya da doktora ilaç yazdırmak işlemini yapmanız. Ancak bazı ilaçlar var ki reçetesiz satılmayan ilaçlar kategorisine girdiğinden, parayla da alamazsınız. Hatta öyle ilaçlar varki sadece mütehassısı tarafından yazıldığı zaman verilebiliyor. Örneğin kırmızı reçeteli ilaçlar denen ilaçlar. Bu ilacı uzman doktoru dışında pratisyen hekim yazarsa eczaneden geri çevriliyorsunuz. Yeniden ilaç yazdırmak için ne yapmanız gerekiyor peki?
Doktorlar genelde şunu der: ilacı şu kadar zaman kullan, kontrole geldiğinde tekrar bakalım, kullanmaya devam edip etmeyeceğini tespit edelim. Bu durumda hekime kontrole gelmek için randevu almak gerekecektir. Bu durumda da tekrar doktor ilaç yazacaktır, eğer yazması gerektiğine kanaat getirirse.
Diğer durumda ise doktorunuzdan kullanacağınız kadar yazmasını isteyin veya yeniden muayene randevusunu kendisinin oluşturmasını isteyin. Doktorlar MHRS sistemi üzerinden kendileri de size randevu verebilmekte. Şu ayın şu günü gel diyebilmektedir. Eğer bunu yapmadıysanız yeniden randevu almanız gerekecektir. Ancak bazı hastanelerde bazı doktorlar inisiyatif alarak sadece ilaç yazdıracak kimselere, randevusuz ilaç yazabiliyorlar. Ancak dediğimiz gibi böyle bir zorunlulukları yok. Tamamen takdire kalmış bir şey.
Bir diğer seçenek ise, ilacı aile hekiminize yazdırmak. Eğer aile hekiminin reçeteye yazma yetkisi olan bir ilaç kullanıyorsanız, aile hekimi veya sağlık ocağı doktorundan ilaç yazdırma isteminde bulunmanız mümkün.

ilaç

Raporlu ilaçları yazdırmadan eczaneden alabilir miyim?
Bu hastalığa ve tedaviye göre değişebilmektedir. Bu size yazılan raporun süresi ile ilgili bir konudur.

Aile hekimine, sağlık ocağına gitmeden ilaç yazdırmak mümkün mü?
Sizi ancak muayene eden doktor ilaç yazabilir. Reçetesiz ilaç verilmez.

Raporlu ilaçları aile hekimi yazabilir mi?
Bu konuda yapılmış bir düzenleme mevcut ancak bu aile hekiminin yazabileceği ilaçlar veya sağlık ocağı doktorunun yazabileceği ilaçlar ile sınırlı.

Raporlu ilaçlar bitmeden kaç gün önceden yazdırılabilir?
Daha öncesinde raporlu olarak alınmışsa tekrar almak için ilaç son gününün dolmuş olması gerekmektedir.  İlacın bitiş tarihi olarak sistem, 15 gün öncesini ilaç bitiş tarihi olarak kabul etmektedir. Bunu eczane sisteminden ya da sağlık kuruluşlarından öğrenme yoluna gidebilirsiniz.

*** ilaç yazdırma ücreti ve süresi hakkında sormak ya da söylemek istediklerinizi aşağıdan gönderebilirsiniz. Yazdıklarınız, anında yayınlanır.

One thought on “İlaç Yazdırmak İçin Randevu Almak Gerekir mi?


  1. İlacımın bitme süresine 1 hafta kaldığı için eczane ilacı vermedi tekrar yazdırmanız lazım dedi. Raporlu değilim.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7