Hızlı Korona (Covid – 19) Testi Nerede Yapılır – Nasıl Yapılır

korona virüs

2020 yılından bu yana tüm dünyayı kasıp kavuran, milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olan son yıllaın en çözümsüz hastalığı covid-19 salgınının ülkemizde de etkileri çok büyük. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 3 milyondan insan koronavirüse yakalandı ülkemizde, Dünya Sağlık Örgütü ve diğer bağımsız kuruluşlara göre bu rakam daha da fazla. İşte bu aşamada insanların en merak ettiği ise hızlı covid testi nasıl yapılır nerede yapılır?

HIZLI KORONAVİRÜS TESTİ NASIL YAPILIR

Burada önemli olan hızlı korona test kiti yapmak isterken aynı zamanda doğru sonucu da elde edebilmek. Öyle ki, ülkemizde de yapılan pek çok testte negatif olduğu halde test sonucu pozitif çıkan veya pozitif olmasına rağmen test sonucu negatif çıkan ve hayatına devam eden sonrasında da hastalık ilerleyip, ağırlaştıktan sonra doğru covid test sonucu çıkan bu aşamada da pek çok kişiye bulaştıran kişilerin olduğunu unutmamak gerekiyor.

Covid hızlı test kitleri iki tiptedir.  IgG/IgM Antibody yani hızlı antikor testi ve  Fluorescence Ag yani hızlı antijen testi  COVID-19 hızlı antikor test kiti, aynı zamanda hızlı tarama testi, seroloji testi yada antikor testi olarak da adlandırılır. Hızlı tanı kiti olarak bilinir.

Hızlı PCR testi moleküler tanı testi olarak bilinir. Moleküler teknik olan gerçek zamanlı PCR test tekniği ile çalışır. PCR testi sayesinde hastadan alınan numunedeki virüs doğrudan tespit edilir.  Koronavirüs testi yapabilmek için, hastadan boğaz ve burun sürüntü örneği veya balgam örneği alınır.  Bu yolla yapılan Covid-19 testinin maliyeti hızlı test kitine göre daha yüksektir ve standartlara uygun laboratuvar, PCR test cihazı ve eğitim almış personel gerektirmektedir.

covid-19

HIZLI COVID TESTİ NEREDE YAPILIR

Salgın ilk yayıldığı zaman, neredeyse sadece büyükşehirlerdeki devlet hastanelerinde veya yine büyükşehirlerdeki üst düzey hastanelerde yapılmaktaydı. Ancak şu an test kitlerini üreten yabancı menşeili sağlık ve ilaç şirketleri üretimlerini had safhaya çıkarmış ve tüm dünyaya olduğu gibi Türkiye’de de test sayı ve imkanlarının artması ile hemen hemen ülkemizdeki her şehirde bulunan pek çok hastanede bu hızlı korona testleri yapılabilmektedir. İnternetten koronavirüs testi almak isteyenler olsa da unutulmamalıdır ki, bu test ancak hastanelerde uzman hekim kontrolünde yapılması gereken testlerdendir. Hayati önemi oldukça yüksek olmakla muhakkak uzman ve tam teşekküllü bir hastanede yapılmalıdır. Zira test sonuçları her zaman en doğru sonucu vermeyebilmektedir. Yani evde şeker testi, gebelik testi yaparcasına bu testleri yapmak doğru olmayabilir.

EVDE YAPILAN KORONA TESTİ NASIL YAPILIR?

Evde yapılan sürüntü testi için öncelikle tanı kiti olması gerekmektedir. Ancak bu konuda konusunda uzman hekimlerin hızlı antikor testi yapmak her zaman en doğru sonucu vermeyeceği, testi yapan kişinin hem kendisine hem de temas ettiği çevresine zarar verebileceği konusunda önemli uyarılarda bulunmaktadırlar. Sürüntü testi nasıl yapılır bunu öğrenmek için muhakkak bir sağlık kuruluşuna danışınız, sosyal hayatta maske kullanmayı, mesafeyi korumayı ve en önemlisi kişisel temizliğimize her zamankinden çok daha fazla özen göstermeliyiz.

KORONAVİRÜS (COVID-19) MUAYENE, TEDAVİ, TEST VE TAHLİL ÜCRETLERİ SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

*** PCR testi ne zaman ne kadar sürede çıkar hakkında sormak ya da söylemek istediklerinizi aşağıdan gönderebilirsiniz. Yazdıklarınız, anında yayınlanır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7