SGK Rapor Parası Nasıl Alınır – Nereden Alınır

sgk

Gerek 4A bağlı sigortalı çalışanlar ve yine gerekse 4B’li yani kendi nam ve hesabına çalışanlar daha çık ifade ile esnaflar, serbest meslek erbapları vb. başta olmak üzere SGK geçici işgöremezlik raporu ödemesi nereden alınır – nasıl başvuru yapılır aşağıda bununla ilgili bilgiler yer almaktadır.

SGK RAPOR PARASI ALMA

Öncelikle şundan bahsetmekte fayda var. Burada bahsedilenler, devlet memurları için rapor parası alma yani 4-c’liler için geçici işgöremezlik raporu parası alma değildir. Sadece bir işverene bağlı olarak çalışan her türden personel ve kendi hesabına çalışan yani eskilerin tabiri ile bağkur rapor parası sorgulama imkanı arayan kişiler için açıklamalar içermektedir.

Bir işverene bağlı olarak çalışanlar, 4a sigortalı personeller, hastaneye veya aile sağlığı merkezleri ile SGK anlaşmalı özel hastanelere muayene ve tedavi için gittiklerinde 2 güne kadar olan istirahat raporları için maaşlarından kesinti olmaz. Ancak 2 gün sonrası için her gün için maaşlarından kesinti yapılmaktadır. Ancak bu maaştan yapılan kesintilerin 3’te 2’si daha sonrasında kişiye iade edilmektedir.

Sigorta rapor parası nereden alınır? Bunun için Ziraat Bankası şubeleri veya PTT şubeleri üzerinden işlem yapılabilmektedir. Diğer bankalar için şu an için rapor ücreti alma sözkonusu değildir.

Rapor parası nasıl hesaplanır? Bir örnek hesaplama yapalım. Diyelim ki doktor tarafından 4 gün rapor (geçici işgöremezlik) verildi. Bunun 2 günü işvereninizce karşılanır. Kalan 2 gün için maaşınızdan 2 günlük yevmiye kesintisi yapılır. Daha sonra kesilen bu meblağın 2/3’ünü, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan geri alırsınız. Tabii bunun içerisinde de ufak tefek kesintiler olabilmektedir. SGK rapor parası öğrenme e-devlet üzerinden yapılabilmektedir.

*** sgk rapor kesintisi hakkında sormak ya da söylemek istediklerinizi aşağıdan gönderebilirsiniz. Yazdıklarınız, anında yayınlanır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7