Çözger Raporu Nereden Alınır – Kimlere Verilir

çözger

Çocuklar için özel gereksinim raporu yani kısa ve bilinen adıyla ÇÖZGER nedir, çözger nereden alınır ve çözger raporu kimlere verilir aşağıda bununla ilgili birtakım açıklamalar yer alıyor.

ÇÖZGER RAPORU SORGULAMA

Öncelikle bu raporu almak için ilgili sağlık kuruluşuna çözger raporu başvurusu yapmak gerekiyor. Bu rapor Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler tarafından verilmektedir. Burada özel gereksinim gerektiren 18 yaş altı çocukların bir hekim heyeti tarafından muayene ve tanı edilerek sonucunda özel gereksinime gerek duyup duymadığının tespiti ve bu tespit sonucunda da adı geçen raporun düzenlenmesini amaçlar. Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı, göz hastalıkları uzmanı, kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı, çocuk cerrahisi uzmanı, çocuk nöroloji uzmanı, çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı, ve fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanından oluşan bir heyet çocuğa bazı tetkik ve uygulamalarda bulunduktan sonra bu raporu düzenleyecektir. Peki çözger raporu ne işe yarar? Bununla kişinin engel durumu tespit edilmiş olur. Belli bir yüzde oranı ile kişinin engel oranı tespit edilir. Hafif düzey, orta düzey, ileri düzey, çok ileri düzey, belirgün düzey olmak üzere farklı engel oranları vardır. Bu oranlar yüzde 20 ile yüzde 99 arasında değişmektedir.

doktor

ÖZEL GEREKSİNİM RAPORU FAYDALARI – HAKLARI NELERDİR?

Bu rapor alındıktan sonra çocuğa ve ebeveynine bir takım haklardan yararlanma imkanı sağlar. Örneğin evde bakım ücreti, ötvsiz araç – araba alma, ücretsiz özel eğitim, ücretsiz şehiriçi ulaşım, elektrik, su, internet, cep telefonu, doğalgaz fatura indirimi ve bazı diğer vergi indirimleri.

Çözger raporu ile maaş alınır mı? Sorulan sorulardan birisi özel gereksinim raporu ile maaş alma konusudur. Bu aslında halk arasında rapor parası olarak bilinen evde bakım parası yani ücretidir. Ancak buna bazı vatandaşlar engelli maaşı veya rapor parası – rapor maaşı demektedir. Bunun doğrusu çözger engelli bakım ücretidir. Evde bakım parası ücreti yani engelli baaşı ne zaman yatar? Bu kişiden kişiye değişiklik göstermekte olup, ödemeler TC kimlik numarasına göre yapılmaktadır.

Engelli çözger raporu ile ev – konut alınır mı? Bu rapor, engelli çocuğa ÖTV indirimi sağlamaktadır. Dolayısı ile ÖTV uygulanan her alışverişte bu rapor geçerlidir.

Çözger raporu yüzde kaç olmalıdır? Burada dikkat edilmesi gereken husus her rapor alanın yukarıda yer alan haklardan yararlanamayacağıdır. Örneğin hafif düzeyde ögv raporu alan bir kişi ile ileri düzeyde yani ağır engelli raporu olan kişilerle aynı haklara sahip olmadıklarıdır. Yine yüzde 20 altı engelli sayılmadığı için özel gereksinim raporu bu imkanları sağlamayacaktır. Dolayısıyla raporunuzdaki yüzde oranı önemlidir.

Çözger raporu nasıl iptal edilir? Bu rapor, engelli çocuğun durumunu bildirmektedir. Yani bu rapor alındıktan sonra, kişinin sağlık durumunun tespiti yapılmış olur. Engelli raporu iptal etme diye bir durum sözkonusu değildir. Kişi, bunu kullanmayabilir ancak bu raporun istendiği yerde resmi işlemlerin yerine getirilebilmesi için ibraz edilmesi gerekir. Yenileme işlemi de yine muayene ile olmakta ve çocuğun tedavi gelişimi dikkate alınmaktadır.

E-devlet üzerinden çözger raporu alınabilmektedir. Ancak hatırlatmak gerekir ki, rapor alınması için önce heyet muayenesi gereklidir. Bu heyet muayenesinden sonra rapor Sağlık Bakanlığı sistemine yüklenir ve e-devletten alınabilir. E-devletten alınan rapor e-imzalı olduğundan her yerde kullanmak mümkündür. Yine e-devletten çözger saporu sorgulama ve öğrenme yapılabilir. Özel gereksinim raporu ile maaş, ÖTV indirimi Resmi Gazete üzerinde yayınlanan yönetmeliğe göre belirlenmektedir.

*** çözger bakım maaşı ne kadar hakkında sormak ya da söylemek istediklerinizi aşağıdan gönderebilirsiniz. Yazdıklarınız, anında yayınlanır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7