Hastanelerde Muayene Öncelik Sırası Belirlenmesini İsteme Hakkı

sarıyer devlet hastanesi

Türkiye’deki devlet hastanelerinde, en öncelikli olan kişiler acil hastalardır. Ama maalesef bunlarla yetinilmiş değildir. Özellikle son zamanlarda çok fazla öncelikli hasta ile karşılaşılmakta. Peki eğer öncelikli hastalardan biri iseniz bunu nasıl anlayacaksınız? Öncelik sırasının belirlenmesini isteme hakkı nedir, ne demektir? Nasıl yapılır?

HASTANE ÖNCELİK SIRASI – HASTANEDE ÖNCELİKLİ HASTALAR

Öncelikli Hasta ne demek? Dünyanın her yerinde evrensel kural olarak, yaşamsal tehlikesi bulunan, ivedi müdahale edilmesi gereken kimseler mevcuttur. İşte bunlara acil hasta diyoruz. Acile gelen hastaların illaki hayati tehlikesi olması, ölüm- kalım mücadelesi vermesi gerekmez. Öneğin, bir kaza geçirmiş, kırığı bulunan, zamanında müdahale edilmezse kalıcı sakatlık ya da hasar bırakacak durumlara dahip hastalar da önceliklidir.

Sağlık hizmetlerinin verilmesinde imkanlar yetersiz veya sınırlı ise veyahut sağlık hizmeti zamanında sunulamamışsa hastaların öncelik sırasının tıbbi kriterlere dayalı olarak belirlenmesini isteme hakkı her zaman vardır.

Hastanelerde öncelik sırası nelere göre belirlenmektedir?

Bu konuda Sağlık Bakanlığı – Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan 12/06/2017 tarih ve 2017/10 sayılı genelgeye göre belirlenmiştir. Buna göre sıralama şu şekildedir:
1- Acil hastalar, 2- Engelli hastalar, 3- Hamileler, 4- TSK, JGK ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli, 5- Şehit eş çocukları ile gaziler, 6- 65 yaş üstü yaşlılar, 7- 7 yaş altı çocuklar, 8- Emekli TSK, JGK ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli

Suriyeli, Afgan, Iraklı, Pakistanlı ve Araplar hastanede öncelikli midir? Muayenede öncelikli olduklarına dair Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanmış bir genelge yoktur.
Muayene öncelik sırası sağlık ocağı, aile sağlığı merkezi, aile hekimlikleri ile tüm kamu hastanelerinde geçerlidir.

*** Hasta haklarında muayene önceliği olan gruplar kimlerdir hakkında sormak ya da söylemek istediklerinizi aşağıdan gönderebilirsiniz. Yazdıklarınız, anında yayınlanır.

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7