Adli Tıp’tan Nasıl Rapor Alınır – Rapor Kaç Günde Gelir

adli tıp

ATK yani resmi adıyla Adli Tıp Kurumu Başkanlığı, Savcılıklar ve mahkemelerden gelen rapor taleplerini yerine getiren bir kurumdur. Genellikle hukuki ihtilafa konu olan, ihtisas isteyen veya olay esnasında çözümlenemeyen  olaylar için rapor düzenler. Peki Adli tıptan nasıl rapor alınır? Adli tıptan rapor ne zaman gelir?

ADLİ TIPTAN RAPOR KAÇ GÜNDE GELİR – KİMLERE VERİLİR

Bunun net bir süresi yoktur. Ayrıca adli tıp kurumu ile ilgili veya ilgili olmadığı durumlar da vardır. Örneğin yüzde sabit iz tespiti yapılabilmesi için olaydan sonra en az 6 ay beklenilmesi gerekir. Yani olay 1 ocak tarihinde olmuşsa en erken dosya 1 temmuzda adli tıpa gitmesi gerektiğinden, aradaki 6 aylık sürenin bu kurumla ilgisi yoktur.

Sanılanın aksine ATK Başkanlığı Ankara’da değil, İstanbul’da bulunur. Ankara’da bulunan ATK, diğer 9 şehirde olduğu gibi grup başkanlığıdır. Ankara Adli Tıp Grup Başkanlığı yanısıra Adana, İzmir, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Trabzon ve Malatya Grup Başkanlığı olmak üzere toplam 10 grup başkanlığı mevcuttur. Grup başkanlığına ek olarak 81 ilde Adli Tıp şube müdürlüğü de bulunmaktadır. Grup başkanlıklarında ihtisas daire başkanlığı mevcut olup, şube müdürlükleri tarafından rapor düzenlenemeyen, çözümlenemeyen veya raporun yetersiz kalacağı durumlarda bu ihtisas dairelerinin bulunduğu grup başkanlıklarına gönderilir. Bazı olaylarda, ilgili kişinin (hastanın, mağdurun, tarafın vb.) gelmesi istenirken bazı durumlarda bu istenmez.

Adli tıp bir ilk derece hastanesi değildir. Adli tıpa rapor almak, evrak göndermek için, hastanelerde tüm rapor, tedavi ve tetkik evrakları temin edilmiş artık çözümsüz kalmış durumlarda mahkeme veya savcılık dosyasının bütün halinde, dosyası ile birlikte bu kuruma gönderilmesi gerekir. Ölüm sebebi öğrenmek için dahi ölü muayene ve otopsi yapılmış olması, bu raporların tamamlanmış olması ve artık ölüm sebebi kesin olarak tespit edilemiyor ise ancak adli tıpa rapora göndermek gerekir.

Adli tıptan nasıl randevu alınır? Rapor nereden alınır?
Bu randevu polis veya jandarma tarafından alınmaktadır. Kişiler kendi taleplerine göre ATK’da randevu, tedavi, muayene olamamaktadır. Yukarıda da değindiğimiz gibi rapor 81 il şube müdürlüğü, 10 grup başkanlığı veya İstanbul’daki başkanlıktan alınabilir. Rapor doğrudan Savcılık veya mahkemeye gönderilir. Fatura her zaman Savcılığa gönderilir, ileride haksız çıkan taraftan, infaz savcılığı tarafından tahsil edilir. Dosya sorgulama e-devlet üzerinden yapılabilmektedir. Özetle adli tıp kurumu’ndan sonuç ne kadar sürede gelir, ne kadar sürer veya sonuç öğrenme işlemleri olayın özelliğine göre değişmektedir. Ancak şu bilinmelidir ki, en erken rapor ortalama 3 ayda gelmektedir. Genellikle ölüm raporu daha geç gelmektedir. Zira burada kesin ölüm sebebi tespit edilmeye çalışılmaktadır.

Adli tıp hangi raporları verir? Hangi raporlar alınır?
Taksirle veya kasten yaralama raporları, cinsel suç raporları, adli-psikiyatrik raporlar ile özgülenmiş raporlar olarak suç tayini, maluliyet, grafoloji, alkol, uyuşturucu, ilaç kullanımı, zararlı veya zehirli gıda, trafik kusuru, keşif ve otopsi raporlarıdır.

Savcılık veya mahkeme adli tıp raporuna uymak zorunda mıdır?
Teoride uymak zorunda değildir ancak pratikte uymak zorundadır. Cumhuriyet savcısı veya hakim bir tıpçı olmadığı için eğer raporda mesleki deneyimlerinden kaynaklanan bariz bir hata tespit etmediyse, uyar ve pratikte de uymak zorundadır. Ancak dosyada birden fazla rapor varsa, raporlar arasındaki ihtilafı gidermek için çoğunlukla bir üst kuruluş (ihtisas dairesi) olmak üzere raporları gönderir ve ihtilafı giderir.

*** adli tıp raporu örneği hakkında sormak ya da söylemek istediklerinizi aşağıdan gönderebilirsiniz. yazdıklarınız, anında yayınlanır.

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7