Koronavirüs Aşı Nasıl İptal Edilir – Nasıl Değiştirilir

e-nabız

Her ne kadar diğer ülkelerin çok gerisinde olsak da, ülkemizde de artık covid-19 (koronavirüs) aşı takvimi işlemeye başladı. İşte bu aşamada, ne zaman koronavirüs aşısı olacağım, ne zaman korona aşı sırası bana gelir sorularının yanında, aşı sırası gelmiş olmasına rağmen aşı tarihini değiştirmek ya da aşı olmaktan vazgeçenler ne yapmalı bundan bahsedeceğiz.

KORONAVİRÜS AŞI RANDEVUSU NASIL ALINIR

Öncelikle covid-19 aşı randevusu alma konusunu anlatmakta yarar var. İlk bilinmesi gereken, her isteyenin bu aşıyı olamadığıdır. Bunun için Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği bir liste var. Bu listeye göre aşı sırası gelmektedir. Örneğin ilk olarak sağlık çalışanları, 65 yaş üstü kişiler, kronik rahatsızlığı olanlar, kamuda insanlarla yoğun temas halinde olan kamu personeli vb. gibi…

AŞI SIRASI SORGULAMA VE ÖĞRENME NASIL YAPILIR?

Bunun için e-nabız sistemi üzerinden giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkan ilk sayfanın üst kısmında ”COVID-19 aşı durumunu sorgulamak için lütfen tıklayınız.” şeklinde bir yazı olacak. Bu yazıya tıkladığınız zaman, eğer sıra size geldiyse, randevu alma ekranı karşınıza çıkacaktır. Aile hekiminden randevu alma ve hastaneden randevu alma olmak üzere iki seçenek olacaktır.  Bizim tavsiyemiz, en erken hangisi gün veriyorsa, orada olmanızdır. Zira hastane ya da aile hekiminde olmanın bir farkı yok. Bu aşamadan sonra hangi aşıyı olmak istediğinizi seçiyorsunuz. Bunlardan birisi Çin aşısı olarak bilinen Sinovac diğeri de Alman aşısı olarak bilinen Pfizer – Biontech. Bu tamamen sizin isteğinize kalmış. Ancak Biontech aşısı olmak istemeniz halinde, randevu günü hemen ertesi gün dahi verilebiliyor. Sinovac aşısı yaptırmak için en erken birkaç gün beklemeniz gerekiyor.

covid-19 aşısı

Aşıyı nereden yaptırabilirim?
Bu konuda seçenek çok. Aile hekimlikleri, devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri ile özel hastanelerde yaptırmanız mümkün.

COVID-19 AŞI RANDEVUSU ALAMIYORUM, SAYFA HATA VERİYOR

Sağlık Bakanlığı’nın e-nabız sistemi, oldukça yoğun kullanılıyor, tabii Bakanlığın sistemleri de yetersiz ve özensiz olunca, aşı randevusu almak isterken aşı sayfası hata veriyor ve randevu almak mümkün olmuyor.Verilen hata ise şu şekilde:
”COVID-19 aşı durumunu sorgulamak için Hata!Talebinizi gerçekleştirirken sistem bir hata ile karşılaştı.Sistem bir hata ile karşılaştı. Hata kaydı alınmıştır. Daha sonra tekrar deneyiniz. n lütfen tıklayınız.”

Anca sonrasında ne kadar tıklarsanız tıklayın, önbellek ve çerezleri silerseniz silin değişen bir şey olmuyor. Bu durumda yapmanız gereken, farklı saatlerde tekrar randevu almayı denemek. Özellikle gece geç saatlerde, insanların yoğun giriş yapmadığı durumlarda ve mümkünse cep telefonu, tablet vb. dışındaki aletlerle örneğin masaüstü ya da dizüstü bilgisayar ile randevu almaya çalışmak işinize yarayacaktır.

AŞI RANDEVUSU NASIL DEĞİŞTİRİLİR – NASIL İPTAL EDİLİR

Aşı olmak istemiyorsanız, randevu almayınız. Randevu almadığınız sürece, aşı olmayacağınız varsayılmaktadır. Randevu almış ancak sonradan aşı olmaktan vazgeçtiyseniz, aşı olmaya gitmediğinizde bir yaptırımı yok. Aşı tarihini değiştirmek ise e-nabız sistemi üzerinden mümkün değil. Bunu ancak Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi’nin arayarak deneyebilirsiniz.

YURTDIŞINDA AŞI OLMAK

Ülkemizde henüz net bir aşı takvimi yok. Hatta öyleki vatandaşların hepsinin aşılanıp, aşılanmayacağı meçhul. Maalesef ülkemizin ekonomik durumu herkesi aşılamaya yetip yetmeyeceği konusunda pek umut vermiyor. Koronavirüs aşısı sadece Sağlık Bakanlığı aracılığıyla yapılabilmektedir. Hal böyle olunca da bir an önce aşı yaptırmak isteyenler için turizm şirketleri harekete geçmiş, aşı turları düzenlemeye başlamış durumda. Rusya, Sırbistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere tur düzenleyerek hem gezi hem de aşı imkanı sağlıyorlar. Ancak burada yapılan aşılar Sinovac ya da Biontech değil, Rus aşısı olan Sputnik V (Sputnik Vaccine aşısı) dolayısıyla Rus aşısına güvenip güvenmemek size kalmış. Ayrıca bazı ülkeler, örneğin Sırbistan, yurtdışından gelenlere artık aşı yapılmayacağı yönünde beyanatlar verdi. Bunu da dikkate almanız gerekir.

MUAYENE, TEDAVİ, TEST VE TAHLİL ÜCRETLERİ SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

*** Aşı randevusu değiştirmek iptal etmek hakkında sormak ya da söylemek istediklerinizi aşağıdan gönderebilirsiniz. Yazdıklarınız, anında yayınlanır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7