RAM Raporu Nedir – Ne İşe Yarar – Zararları ve Faydaları

rehberlik araştırma merkezi

Özel eğitim raporu yani kısa ve bilinen adıyla RAM raporu nedir, RAM raporu nereden alınır ve RAM raporu kimlere verilir aşağıda bununla ilgili birtakım açıklamalar yer alıyor.

KİMLER RAM’A YÖNLENDİRİLİR – RAM RAPORU NE DEMEK

Gelişiminde yeterli ilerleme göstermeyan bir diğer deyişle gelişiminde gerilik olan ya da olduğundan şüphelenilen çocuklar ile üstün zekaya sahip olduğu düşünülen çocukların aileleri veya vasileri başvuruda bulunmaktadır. Çocuğun tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınmış bir “Engelli Sağlık Kurulu Raporu” olması ve bu rapora istinaden RAM raporu başvurusu gerekmektedir. RAM denen şey Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nin kısaltmasıdır. Rehberlik Araştırma Merkezleri, MEB’e bağlı rehberlik, psikolojik danışmanlık ve özel eğitim konularında ailelere ücretsiz destek sağlayan merkezlerdir. Peki RAM raporu ne işe yarar? Çocuk hakkında yapılan inceleme ve tespitler sonucunda, özel eğitime ihtiyacı olduğu belirlenen gereksinimli çocuklar için düzenlenen bir rapor türüdür.

Peki RAM raporu nereden alınır? Bu raporu kim verir? Okula gitmeyen çocuklar, ikamet ettikleri yerdeki en yakın Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinden, okula giden çocuklar ise, devam ettikleri okulun bulunduğu yerdeki merkezden bu raporu alabilirler. Değinildiği üzere bu raporu almak için okula devam şartı aranmamaktadır. Müracaat bizzat veli eğer velisi bulunmuyorsa mahkemece atanan vasi tarafından yapılması gereklidir. Rapor süresi yıllıktır. Ve rapor yenileme, raporun süresi bittiği tarihten itibaren yapılmalıdır. Yani özetle her yıl rapor yenilenmeli ve çocuğun nihai durumuna göre yeniden karar verilmelidir. Bunun için de rapor bitmeden en geç 45 gün önce RAM randevusu almak gerekir.

okul öğrenci

RAM RAPORUNA İTİRAZ NASIL EDİLİR?

Velinin (veya vasi) RAM raporunun kendisine teslim edildiği tarihten itibaren 60 gün içinde çocuğun durumunun yeniden gözden geçirilmesi talebiyle, Özel Eğitim Hizmetleri Kuruluna itiraz hakkı mevcuttur. Ram raporu iptal etme veya kaldırma sözkonusu değildir ancak rapor yenilenmezse eski rapor geçerliliğini yitirecektir.

RAM raporu ileride sorun olur mu? Bu rapor çocuğun bireysel, fiziksel ve psikolojik gelişimi için yararlı ve alınması gereken bir rapordur. Bireyin eğitim hayatını doğrudan etkilemektedir. Ram raporunda yaş sınırı yoktur. Genelde 18 yaş altı çocuklar için geçerli dolduğu yönünde bir kanı varsa da bu doğru değildir. Her yaştan kişiler bu rapor müracaatında bulunabilir, özel eğitim gereksinimi olan her birey bu desteği ücretsiz olarak devletten talep edebilmektedir. E-okul ve e-devlet üzerinden görülebilmektedir.

RAM raporu ücreti – fiyatı ne kadar? Bu rapor ücretsizdir. İl veya ilçe milli eğitim müdürlüklerine bağlı rehberlik ve araştırma merkezleri tarafından parasız olara verilmektedir.

Kaynaştırma öğrencisi ne demek?
Özetle kaynaştırma öğrencisi nedir, özel eğitime ihtiyacı bulunan bireylerin kendi akranları ile birlikte eğitim ve öğretim görmesine imkan tanıyan bir sistemdir.

*** RAM raporu ile okul kayıt erteleme hakkında sormak ya da söylemek istediklerinizi aşağıdan gönderebilirsiniz. Yazdıklarınız, anında yayınlanır.

One thought on “RAM Raporu Nedir – Ne İşe Yarar – Zararları ve Faydaları


  1. Kaynaştırma eğitimi alan ve hastaneden raporu olmayan erkek çocuk askerlik yaparmı

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7