Beyaz Kod Ne Demek – 1111 İşleyişi Nedir

beyaz kod

Medyada her gün dayak yiyen doktorlar, şiddet mağduru hemşireler hatta kız çocuk doğurdu diye hakarete uğrayan ebeler görüyoruz. Sadece doktor, hemşire, ebe, sağlık memuru, hasta bakıcı değil; her unvanda sağlık çalışanı sürekli şiddete maruz kalıyor. Hastanede çalışan güvenlik görevlisinin dahi şiddet gördüğü bir ülkede yaşıyoruz. İşte bununla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı’nın bir çalışması var ki o da Beyaz Kod 1111 nedir – nasıl çalışır aşağıda bununla ilgili açıklamalar yer alıyor.

BEYAZ KOD NEDİR – 1111 İŞLEYİŞİ NASILDIR

Basit ve pratik bir anlatımda bulunmak gerekirse; şikayetlerinizin kurum aracılığı ile bulunduğunuz yer Savcılığına arz edilmesi hususunda kolaylık sağlayan bir protokoldür. Öncelikle şiddet gören sağlık personeli tarafından beyaz kod bildirim formu doldurulur ve bu forma ilgili tutanaklar eklenir. Bu tutanaklar çoğunlukla görgü şahitlerinin imzaladığı olay tutanağı, güvenlik kamerası kayıtları vs. eklenerek bağlı bulunan kurumun başhekimi tarafından imzalanarak, ilgili Başsavcılığa gönderilir. Sonrasında olayın soruşturması cumhuriyet savcısı tarafından yapılır. Beyaz kod uygulama prosedürü genel olarak bu şekilde işlemektedir.

Beyaz kod cezası olan, süreci sonuçlanan bir olgudur. Ve şiddet gören sağlık personeli, şikayet etmiyorum veya şikayetimden vazgeçiyorum demez. Bu yönde savcılığa beyanda bulunsa dahi, savcılık tarafından dikkate alınmaz. Cumhuriyet savcısı, soruşturmayı yürütür. Çünkü burada A veya B kişisine değil; kamuya hizmet için görevli sağlık personeline hakaretin, dayağın, tehdidin cezası verilecektir. Suç, kişiden arınmıştır. Eğer herhangi bir suç unsuruna rastlamazsa,kendiliğinden takipsizlik kararı verir. Aksi halde suçluların ceza alması için kovuşturma aşamasına geçilmek üzere dava açılır.

Beyaz kod itiraz süresi kaç gündür?

İster hakaret, ister tehdit, ister fiziksel şiddet olsun her konuda beyaz kod mağdurları, hukuki destekten yararlanabilir. Savcılık nezdinde yapılan soruşturmalar için kurum tarafından avukat desteği talebinde bulunulabilir. Bildirim süresi, suçun işlenmesinin akabindedir. Zamanşımı süresine dikkat edilmesi gerekir.

*** beyaz kod şikayet hattı hakkında sormak ya da söylemek istediklerinizi aşağıdan gönderebilirsiniz. Yazdıklarınız, anında yayınlanır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7