Hukuk fakültesini başarıyla bitirip, diplomayı ya da geçici mezuniyet belgesini aldıktan sonra bulunduğunuz kentteki Baro’dan Avukatlık stajı için gerekli belgeler ve evraklar listesi alırsınız. İşte bu listenin içerisinde yazılı evraklarından birisi de ”avukatlık yapmaya engel vücut veya akli arızası yoktur” sağlık raporu almak.
STAJ İÇİN SAĞLIK RAPORU NEREDEN – NASIL ALINIR?
Herhangi bir sağlık kuruluşuna gidebilirsiniz. En kolayı, aile hekimliklerine gitmek. Aile hekimi, bir sağlık sorunun var mı diye soruyor siz hayır diyorsunuz, görüştüğünüz bir-iki dakikalık süre boyunca da akıl sağlığınızın yerinde olduğuna karar verirse tamamdır. Aile hekiminize ”Falanca Barosu Başkanlığı”na hitaben herhangi bir sağlık sorununuzun olmadığını yazıp, kaşe ve imza attıktan sonra size vermesi yeterli olacaktır. Bunu diğer evraklarınızın arasına koyup, Baro staj bölümüne teslim ettikten sonra, ilk altı ayınızın evde boş boş oturarak, film-dizi tüketerek, sanal alemde fink atarak geçeceği stajınıza başlayabilirsiniz. Hayırlı olsun.
Avukatlık stajı yaklaşık 1,5 yıl süren bir süreçtir. Bu sürecin 6 aylık kısmı adliyede, 6 aylık kısmı avukat yanında kalan 6 aylık kısmı ise ruhsat bekleme, avukat yanı stajına devam etme vb. gibi süreçten oluşur. Her ne kadar 1 sene olarak bilinse de, evrak işlemlerinin de tamamlanması gerektiğinden, bu 1,5 yıla kadar yaklaşmaktadır. Stajyer avukatlar bazı mahkemelerde duruşmalara girebilir, icra müdürlüklerinde işlemler yapabilirler. Bu süreçte ücret almak şu an için zor gözükmektedir. Bu süreçte bir nevi gönüllü avukatlık, bedava avukatlık, ücretsiz avukatlık gibi şeyler yapılır. Bu sadece İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Bursa, Konya vb. gibi büyükşehirler için değil neredeyse tüm şehirler için geçerlidir.
Baro kimlere avukat verir
Baro müdafii olarak SSÇ’lere yani suça sürüklenen çocuklara, soruşturma aşamasında savcılık tarafından tutuklamaya sevk edilenlere, kadınlara ücretsiz avukat için baroların kadın hakları merkezine başvuranlara vb. gibi pek çok ücretsiz avukat bulma imkanı vardır. Bunlara çoğu zaman savunan anlamına gelen müdafii avukat denmektedir.
SAĞLIK RAPORU NASIL ALINIR ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ
*** Staj sağlık raporu almak hakkında sormak ya da söylemek istediklerinizi aşağıdan gönderebilirsiniz. Yazıklarınız, anında yayınlanır.