İşe giriş, sağlık sorunu olmaya namzet işlerde çalışanlar için işten ayrılış, avukatlık stajı yapmaya başlayacaklar için avukat olmaya engel durumun olmaması, istirahat raporu almak isteyenler için sağlık raporu veren özel poliklinikler ve bu polikliniklerin bulunduğu şehirler aşağıda yer almaktadır.
HEYET RAPORU – SAĞLIK KURULU RAPORU VEREN ÖZEL HASTANELER
Heyet raporu genelde en az 3 doktorlu heyet raporu – sağlık kurulu raporu olarak verişmektedir. Ancak üç hekimli rapor ziyade pek çok kurum ve kuruluş genelde genel cerrahi branşlarının tamamından istemektedir. Göz, KBB, psikiyatri, beyin ve sinir hastalıkları vb. olmak üzere çok sayıda poliklinikten alınmasını istemektedirler. Ancak bilinmesi gereken ise şudur, hangi alanda çalışacak ya da eğitim alacaksanız onun raporunu almanız gerekir. Örneğin devlet memurluğu için daha genel geçer rapor alınırken, maden ocağında çalışacak maden işçileri için daha detaylı veyahut ağır sanayi işçileri için daha kapsamlı heyet raporu istenmektedir.
E-devletten heyet raporu nasıl alınır?
Heyet raporunu e-devletten almak mümkündür. Ancak sizin de tahmin edeceğiniz üzere, e-devlet üzerinden doktora görünmek, muayene olmak mümkün değildir. Dolayısıyla e-devletten verilen sağlık raporu e-imzalı rapor olarak bilinir. Yani şu an hastaneye gittiğinizde nasıl ki her doktor, raporunuz üzerine imza atıyor sonrasında da başhekim, başhekim yardımcısı veya başhekim vekili imza atıp geçerli hale getiriyorsa, e-devlet üzerinden alınan sağlık raporunun özelliği de bu imzaların elektronik imza ile atılmış olması ve geçerlilik süresi içerisinde istediğiniz zaman çıktı alıp, dilediğiniz kurum ve kuruluşa vermenizdir. Önceleri bir tane alınan heyet raporu birkaç adet fotokopi çekildikten sonra aslı gibidir yapılıp, kurumlara verilebiliyordu. Ancak e-devlet sağlık raporu sorgulama – öğrenme sayesinde buna gerek kalmıyor.
Peki bu çok kullanışlı bir şey mi derseniz, pek değil. Çünkü bugün hangi kurum olursa olsun, alacağınız sağlık raporunun en fazla 6 aylık olmasını istiyor. Yani 6 aydan önce yapılmış muayeneleri içeren raporları hemen hemen hiçbir kurum kabul etmiyor. Şu haliyle e-devletten rapor çıkarmak uzun vadede çok yararlı değil. Özellikle sağlık raporu alma süresi olarak genelde bir yada birkaç kuruma verildi halde. Zira yukarıda da değindiğimiz üzere sadece aslı gibidir yaparak, birden fazla kuruma veya aynı kuruma birden fazla nüsha imkanınız var. Anck istisnai hallerde elbette turkiye.gov.tr üzerinden almak pek ala mümkün olabiliyor.
E-RAPOR SORGULAMA VE E-RAPOR DOĞRULAMA
Bu da oldukça basit bir durum. Elektronik imza bugün kamu kurumlarının hemen hepsinde kullanılan bir şey. Oldukça pratik ve yararlı. Her şeyden evvel zaman ve kağıt israfından azami derecede kurtarıyor. Öyleki önceleri yazılan bir yazıda hata olduğu zaman o kağıt çöpe atılıp, yenisi çıkarılıyordu. Ancak şimdi yazıda hata bile olsa, yazıyı imzalayacak makam yazıyı iade ederek hatayı düzelttikten sonra imzaya yeniden gönderilmesini istiyor.
E-imzalı kağıtların faydası olduğu kadar olumsuz yönleri de var. O da, e-devlet engelli raporu, kronik hasta raporu, tedavi raporu, sağlık ve heyet raporu vb. gibi raporlar üzerinde fiziki imza ve mühür olmadığından, inandırıcılık konusunda tereddüt hasıl olmaktaydı. Ancak e-devletten e-rapor doğrulama ile, raporun altındaki barkod veya rapor doğrulama kodu ile muhatap kurum sadece internete girerek bu raporun doğru olup olmadığını kolayca sorgulayabiliyor. Dolayısıyla raporun doğrulanma sorunu olmadığı gibi hile unsuru da resmen ortadan kalkmış oluyor.
E-DEVLET SAĞLIK RAPORU SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ
ENGELLİ SAĞLIK KURULU RAPORU SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ
*** Sağlık raporu heyet raporu veren yerler hakkında sormak ya da söylemek istediklerinizi aşağıdan gönderebilirsiniz. Yazdıklarınız, anında yayınlanır.