Son zamanlarda değil de cep telefonlarının yagınlaşmasından itibaren 112 acil’in başı gereksiz aramalar ile dertte. Dertte diyoruz çünkü arayıp dertleşmek isteyen, sevgiliyle tartışıp olayı trajik hale getirmek için KYK kız yurduna ambulans çağıran öğrenciler, telefonun çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için ambulans arayanlar ve daha neler neler… İşte burada 112’yi gereksiz arama cezası hakkında bilgiler paylaşacağız ki insanlar dikkatli olsun. Zira sizin meşgul ettiğiniz bir anda ölüme neden olabilecek bir trafik kazası veyahut ağır hasta olan bir kimsenin yetişmesi gereken bir hastane olabilir.
ACİL 112 ASILSIZ ARAMA CEZASI
Sadece 112’yi değil, acil aramalar ve sair hatlar da dahil olmak üzere asılsız yere çağrı yapmak, konuşmak, gereksiz yere meşgul etmek idari para cezası yaptırımına tabiidir. İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un 28. maddesinin son fıkrasında “112 Acil Çağrı Merkezini asılsız ihbarda bulunmak suretiyle meşgul ettikleri tespit edilen kişilere 30.03.2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununa göre il valileri tarafından 250 TL (2022 yılında bu miktar 561 TL’dir, 2023 yılı cezası henüz tespit edilmemiştir.) idari para cezası verilir. Tekerrür halinde bu ceza iki katı olarak uygulanır” hükmüne göre idari yaptırımlar uygulanmaktadır. Kabahatler Kanunu’na asılsız ihbar başlığıyla eklenen 42/A maddesi (2/7/2018-KHK -703/20 md.) gereğince asılsız ihbarlar için idari para cezası uygulanmaktadır. Ülke genelinde yapılan analizler ve tespitler sonucunda, 112’yi arayanların yüzde 75’inin gereksiz ve asılsız olduğu belirlenmiştir. Bu gereksiz aramalar içerisinde arayıp konuşmamak, arayıp küfür etme, müzik dinletme, sohbet etmeye çalışma, çaldırıp kapatma bunlardan bazılarıdır. Bu eylemler para cezasını gerektirse de, bazı hususlar ayrıca suç oluşturmaktadır. Örneğin arayıp küfür etme halinde TCK 125/3-a maddesi gereği kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret suçu işlenmiş olacağından durum Savcılığa bildirilecektir. Ayrıca arayıp 112 personeline tehdit içerikli sözler söylemek, tehdit veya görevi yaptırmamak için direnme suçlarına vücut verebileceğinden bu durum da Savcılığa bildirilecektir. Bu gibi durumlarda para cezasının yanısıra ilgili kişi Savcılık ile muhatap olmak zorunda olacaktır ki bu durum hiç tavsiye edilmez.
112’Yİ YANLIŞLIKLA ARAMAK
Bilinçli olarak 112 acil’i aranması dışında bir de yanlışlıkla – hatayla arama durumu söz konusu olan haller vardır. Cep telefonlarında acil numaraların kolaylıkla ulaşılabilir oluşu, tuş kilidi olmaksızın dahi aranabilmesi ve insani hallerde kolay yardım alınabilmesi amacıyla telefonların bu özelliği mevcut olsa da bu durum da para cezası kesilmesine engel değildir. Zira kabahatler kanununa göre, kasten veya taksirle (hatayla, yanlışlıkla) kabahat işlemek de idari yaptırıma tabiidir. Çünkü kişi, buna mahal vermemek adına önlemini almalıdır. Dolayısıyla yanlışlıkla aramak mazeret değildir. Vatandaşlar, önlemini almak zorundadır. Böylece gerçekten 112 yardımına ihtiyacı olan bir kişinin erişimi engellenmiş olacaktır.
Yukarıda da değinildiği üzere ülke genelinde tüm valilikler bu konuda genel emir yayınlamış olup, gerekmesi halinde Savcılığa bildirileceği de özellikle yayınlanmıştır. Sadece ambulans için değil, itfaiye, yangın, polis, jandarma, orman yangını, doğalgaz acil, elektrik acil, su ihbarları gibi ihbarlar da bu kapsama dahil olmaktadır.
İlginizi çekebilir: ACİL SERVİS MUAYENE ÜCRETLERİ VE FİYATLARI
*** Kişi ve kurumları gereksiz yere meşgul etme hakkında sormak ya da söylemek istediklerinizi aşağıdan gönderebilirsiniz. yazdıklarınız, anında yayınlanır.